I have a dream

I have a dream

1081
0
SHARE
Kersenbloesem

I have a dream

De beroemde speech van Dr. Martin Luther King. Zijn droom, zijn visie. Dat waar hij vreedzaam voor vocht. Als je de speech terug hoort of leest dan zie je daar hoop in, hoop voor een beter leven voor een gedeelte van de mensheid die anders behandeld wordt op basis van afkomst of huidskleur. Hoop op verandering.

Als je nu kijkt hoe het daarmee gesteld staat kun je ook zien dat een grote verandering tijd kost, en investering. En vooral positiviteit. In zijn speech zegt hij onder andere het volgende: But there is something that I must say to my people, who stand on the warm threshold which leads into the palace of justice: In the process of gaining our rightful place, we must not be guilty of wrongful deeds. Let us not seek to satisfy our thirst for freedom by drinking from the cup of bitterness and hatred. We must forever conduct our struggle on the high plane of dignity and discipline. We must not allow our creative protest to degenerate into physical violence. Again and again, we must rise to the majestic heights of meeting physical force with soul force.

Soms denk ik wel eens dat een groot deel van de mensheid dit gedeelte niet begrijpt.

Ik zie dit ook in de dierenwereld. Er is zoveel onrecht, dieren worden zo slecht behandeld. Afgelopen zondag was ik op de ex-zwerfhonden dag van Bennies Place, een Stichting die voor straathonden van Lesbos probeert gouden mandjes in Nederland te zoeken. Onze twee kanjers, Cheyenne en Scotty, komen ook van Lesbos. Op deze dag waren ook de mensen uit Griekenland te gast die daar de honden opvangen en verzorgen, Anna, Giorgos en Wanda. Anna en Giorgos zijn Grieken en Wanda is van oorsprong Frans maar woont op Lesbos. Hun verhalen zijn hartverscheurend. De houding van een groot deel van de Griekse bevolking t.o.v. deze straathonden (en veel andere dieren) is voor mij niet voor te stellen. Ik heb dan ook groot respect voor deze mensen die de dieren wel helpen en zou willen dat ik meer voor ze zou kunnen doen dan ik nu doe.

Cheyenne

Scotty

Als je Social Media volgt als dierenliefhebber wordt het je niet altijd makkelijk gemaakt om vrolijk en positief te blijven. De foto’s, filmpjes en verhalen over dierenleed vliegen je om de oren (of ogen in dit geval), sommige beelden nog gruwelijker dan andere. Misstanden bij huisdieren, maar ook zeer zeker bij wilde dieren en om over productiedieren maar helemaal te zwijgen. Of wat te denken van de dieren in de entertainmentindustrie.

Veel van de reacties die bij die foto’s staan zijn soms nog afschuwelijker dan de foto’s, waarin mensen elkaar de meest vreselijke dingen aan willen gaan doen. Ik moet dan altijd weer aan dat gedeelte van de speech van Dr. King denken. Geweld met geweld bestrijden werkt niet. Dit brengt geen verandering teweeg in de energie. Sterker nog, het verzet zal nog erger worden. Er wordt niet geprobeerd oplossingen aan te dragen, alternatieven. Doordat onze populatie nog steeds extreem groeit, waar ik overigens ook mijn zorgen over heb, wordt de vraag naar dierlijke producten steeds groter, komen er steeds meer zwerfdieren met alle gevolgen van dien, wordt de vervuiling een steeds grotere druk op de natuur, en verdwijnen natuurlijke leefgebieden van dieren met voetbalvelden per dag. Waardoor de kans dat de dieren dan hun leven aan gaan passen en meer naar bewoonde gebieden gaan trekken ook weer groter wordt, en dat zorgt op zijn beurt weer voor conflicten. Waardoor bijvoorbeeld de Olifanten die altijd een bepaalde route liepen, al generaties lang, ineens over landbouwgrond moeten, en die snappen niet dat ze er nu ineens omheen moeten. Zulke conflicten kun je met geweld bestrijden, maar je kunt ook andere oplossingen verzinnen. Zoals het plaatsen van bijenkorven op de randen van dat wat nu als landbouwgrond gebruikt wordt. De olifanten gaan er dan mooi omheen. En de bijen zijn weer goed voor de bestuiving van de gewassen. Educatie is belangrijk om te laten zien hoe onmisbaar dieren zijn voor het ecosysteem van het gebied. Natuurlijk levende volkeren wisten dit, maar wij zijn helaas ondertussen ver van de natuur verwijderd. We moeten het dus opnieuw leren en ontdekken. Wij als mensheid hebben daarin verantwoordelijkheid te nemen, de dieren leven zoals ze dat altijd al gedaan hebben en proberen zich aan te passen waar dat kan.

En dan zie ik soms ook dingen voorbij komen die ik gewoon niet snap. Mensen die plaatjes en filmpjes delen van dieren in nood, en in hun volgende post kiloknallers op de barbecue gooien. In mijn hoofd klopt dat plaatje niet. Waarom zou een hond meer waard zijn dan een varken. Iedereen die wel eens in contact is geweest met een varken weet hoe ongelooflijk leuk en intelligent ze zijn. Ik ben zelf vegetariër, ik zal nooit mensen proberen te overtuigen om te stoppen met vlees eten, ik probeer ze wel bewust te maken van een andere manier van vlees eten. Ik doe dat niet door gruwelijke foto’s en filmpjes te plaatsen, maar door te schrijven en te laten zien hoe het anders zou kunnen. Zoals met een blog.

Ik heb ook een droom. Een droom dat mens en dier ooit weer naast elkaar kunnen leven met vooral respect en dankbaarheid van onze kant. Want ze geven ons zo ontzettend veel. Dat wat ik doe voor de (huis)dieren, natuurgeneeswijzen en dierencommunicatie, ooit zo gewoon zal zijn als een bezoek aan de dierenarts. Dat wij als diertherapeuten, dierenartsen, dierentolken, gedragsspecialisten en dergelijke respectvol met elkaar omgaan en samen gaan werken om de dieren zo optimaal mogelijk te helpen. Dat we onze ego’s opzij kunnen zetten en oprecht open kunnen staan voor elkaars ideeën en visies. Want naar mijn idee hebben we uiteindelijk allemaal hetzelfde doel, dat dier helpen.

Mijn droom is niet om rijk te worden of veel te bezitten. Mijn droom is om zoveel mogelijk dieren te helpen, direct of indirect. Maar wel respectvol naar mijn eigen soortgenoten toe. Mijn droom is om genoeg te verdienen dat ik naast het dagelijkse leven me extra in kan gaan zetten voor bijvoorbeeld de straathonden op Lesbos. Of dat ik een tijdelijke revalidatieopvang wordt voor gehandicapte honden. Dat is mijn droom. En zijn dromen er niet om uit te laten komen?

I have a dream, en jij?

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.